Sömn

Finns det något som påverkar oss så mycket som sömn? Den ger oss återhämtning, vila och förnyelse. Samtidigt som bristen på den kan ge oss ångest, depression, värk och hormonella obalanser. Många gånger så diskuteras det ju vad som är hönan och ägget. Har sömnbesvären kommit först, eller är det något sjukdomstillstånd som orsakar svårigheter att somna in eller att sova en hel natt?

Sömn är en viktig del i hormonell balans, lika viktig som kost, motion och stresshantering. Sömn bidrar till att vi har bättre ork att motionera, tänka på vad vi äter och återhämta oss från en hektisk vardag.

Jag har läst många böcker om sömn, och lyssnat på flera podd avsnitt där man intervjuat läkare och terapeuter i ämnet. Men den bok jag ska tipsa om nu är klart den bästa enligt mig.

20181107_220905.jpg

Boken ger precis som pärmen berättar kunskap och verktyg för god sömn.

20181108_123827.jpg

Sömnen har betydelse för vårt immunförsvar. Nu handlar det ju förstås inte om enstaka nätter med färre timmar sömn, utan om flera nätter i rad. Ofta kan ju stress orsaka dålig nattsömn. Man prioriterar annat före sömnen, eller/och har svårt att komma ner i varv och somna in. Detta kan bli en ond spiral som ofta leder till att man drabbas mera frekvent av infektioner till exempel.

20181108_123909

Sömnen delas in i fem stadier, och dessa stadier återkommer cykliskt under hela natten. REM-sömnen där vi drömmer har vi mera av mot morgonsidan. Sömnforskning visar att alla stadier är nödvändiga för hälsosam sömn. Vår mest vilsamma och återhämtande sömn får vi mellan kl 22 och kl 06.

20181108_123936

Hur mycket sömn vi behöver är ju individuellt, men teoretiskt så kan man följa dessa riktlinjer. Intressant är att REM-sömnen förändras mycket från bebis till åldring. En bebis har lika mycket REM-sömn som icke REM-sömn medan en åldring endast har 14 % (en vuxen 25 % REM-sömn).

20181108_124002

I boken finns också en sömndagbok, där lika mycket vikt läggs på den vakna tiden. Jag brukar säga att insomningen startar då vi vaknar, allt vi gör och inte gör under dagen påverkar vår nattsömn.

Dessa 5 punkter ovan är ett sätt att försöka kontrollera sömnen för att åstadkomma ett gott resultat i form av en god natts sömn. Dessa punkter är tagna från KBT-terapin och betyder ungefär att man lär om hjärnan och kroppen. Man får i boken punkterna bra beskrivet, och följer man dem är jag säker på att sömnen förbättras.

Om man ska se på sömnproblem rent kroppsorienterat så tänker jag att det är kroppens sätt att försöka säga dig något. Har du problem med insomningen på grund av tankar som snurrar, så kanske du behöver hantera dem dagtid?

Eller kommer din kropp inte ner i varv så att den kan sova gott. Du kan påverka sömnen dagtid genom att ge dig själv korta pauser dagtid då dina stresshormoner får vila, och i denna bok får du också verktyg för vad du kan göra under natten.

Det bästa förebyggande för sömnen är nog ändå frisk luft, natur och rörelse.

20181016_182301

20181016_182304

 

Annons

Publicerat av

annasarashormonerochandning

Jag är en kvinna mitt i livet som kämpar med vardagspusslet tillsammans med maken och våra tre barn. Bosatt i Syd-Österbotten i Finland. Intresserad av naturen, matlagning och mänskliga relationer. Brinner för förebyggande vård och drömmer om att flytta utomlands. Psykiatrisk sjukskötare, diplomerad hormonterapeut och basstudier i kroppsorienterad psykoterapi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s