Min första kontakt med begreppet låggradig inflammation var för tre år sedan. Då var jag mammaledig med tredje barnet och hade året innan drastiskt ställt om kosten. Jag hade tagit bort gluten och komjölk, och i det skedet också ägg på grund av dotterns allergi och jag helammade. I samma veva så upptäcktes också celiaki hos barn nr 2 och mycket nytt kom in i våra liv då det gäller kosten.
Då för tre år sedan så satt jag och läste boken Food Pharmacy och blev väldigt inspirerad. Jag ringde min mor och sa att detta vill jag jobba med då jag kommer tillbaka till jobbet; kopplingen mellan kost och psykisk hälsa!
Det vita sockret fick flytta ut och många fler grönsaker flyttade in hos oss. Gluten och komjölk tog jag aldrig in i kosten på heltid igen eftersom jag märkte hur mycket bättre jag mådde utan. Idag är det endast i sociala sammanhang som jag äter mjölkprodukter. Gluten har jag dock helt lämnat. Socker försöker jag undvika men det är nog det svåraste.
Nu då jag läser Martina Johansson och Ralf Sundbergs bok om Inflammation så känner jag att jag är på rätt väg. Inte riktigt där jag vill vara ännu, vad gäller träning, kost och vila, men på god väg.
Jag ska nu dela med mig av några pärlor ur boken.
Johannson och Sundberg skriver att den här boken är skriven ”för att ge dig insikter kring varför din kropp försöker påkalla din uppmärksamhet genom att bli sjuk, hur du lär dig att tyda signalerna samt vad du kan göra åt dem”. Kronisk låggradig inflammation visar oftast inget i blodprov och är ändå den största boven bakom många vanliga sjukdomstillstånd.
Allergidjungeln har jag rört mig i 9 år, ända sen första barnet föddes. Då fanns ju inte häften av den kunskap och produkter som finns idag. I boken skriver författarna att allergi är en pågående inflammation i kroppen. Allergi mot mat kan utgöra en kronisk irritation av tarmslemhinnan. Johansson och Sundberg skriver att det bästa sättet att lösa problem med allergier inte är att eliminera eller utsätta sig för det man reagerar på utan att läka själva tarmslemhinnan. Allt börjar i tarmen!
Om man har återkommande problem med sin fysiska och psykiska hälsa kan tarmslemhinnans status ligga bakom. Immunförsvaret utsätts för en kontinuerlig retning och triggar en tyst immunreaktion som kan bryta ut varsomhelst i kroppen, man behöver inte ha några magproblem alls!
Inflammation i tarmen är särskilt associerad med autoimmuna sjukdomar och allergier men även hjärt-kärl sjukdomar, diabetes, cancer och neurologiska tillstånd. Vi kan även få hudproblem, reumatiska besvär, hormonella problem, ångest, depression eller kronisk trötthet.
Läckande tarm är ett begrepp som man kommer i kontakt med överallt just nu om man läser på om kostens betydelse för vår hälsa. Författarna skriver att läckande tarm innebär att tarmen läcker skadliga partiklar såsom dåliga bakterier och andra mikrober till blodomloppet. Tarmslemhinnan kan då inte skilja på vad som ska ut i kroppen och vad som ska stanna i tarmen.
Vid långvariga inflammationer så kan blodvärdet sjunka genom att benmärgen inte bildar tillräckligt med nytt blod vilket visar sig som anemi, blodbrist. Frekventa magproblem och en inflamemrad tarm kan leda till järnbrist eftersom tarmarna inte kan absorbera järn ordentligt.
Det som skapar mest inflammation i vår kropp är det vita sockret. Det är ingen skillnad vilken litteratur man läser som berör vår hälsa så är socker inte bra för kroppen. Ur inflammatorisk synpunkt är det samma sak. Snabba kolhydrater överlag som ger en hoppande blodsockerkurva påverkar alla hormoner och sätter hela balansen ur spel.
I boken finns en uppgift
– Fundera över hur din blodsockerkurva kan tänkas se ut idag? Kan du finna någon korrelation mellan den och din nuvarande hälsostatus?
Författarna pratar om vår inre kompass i kapitlet om stress och inflammation och detta tycker jag ju förstås är väldigt intressant! De säger att när du börjar tvivla på din inre kompass så börjar du kämpa emot den istället för att lyssna efter vad den har att säga. Kämpar du emot ditt psyke så kämpar du också emot din kropp. Många sjukdomar börjar i hjärnan, inte neurologiskt men som en giftig tanke. Stress och ångest kan driva på utvecklingen av hjärt-och kärl sjukdomar, inflammation och irriterade tarmar. Stress och sömnlöshet hindrar kroppens naturliga självläkande processer och påskyndar åldrandet.
Har du en ballongmage? Får du svullen mage, blir förstoppad och får gaser? Det kan vara ett tecken på att du äter något du inte tål. ”Ballongen” är något din irriterade och upprörda tunntarm tvingas bearbeta som den helst skulle slippa.
Följande rekommenderar författarna att man provar som åtgärder för sin ballongmage.
Nervösa tarmar eller IBS har ofta en sämre mångfald av bakterier vilket gör att du producerar mindre serotonin, som i sin tur ger sämre tarmfunktion och sämre psykiskt mående. Lågt serotonin kan ge känslor av minskad förmåga att hantera stress, svårare att koncentrera sig, problem med oro, rädsla och depression.
Man kan bara konstatera ännu en gång då man läser denna bok att allt börjar i tarmen, och det är spännande att följa med hur allt fler börjar hitta denna koppling inom vården.
Superintressant!!
GillaGilla