Stress

Jag har många gånger tänkt skriva ett inlägg om stress och hur det påverkar speciellt kvinnor hormonellt. I mitt jobb inom psykiatrin så skulle jag säga att största delen av de samtal jag har med patienter/klienter handlar om stress på något sätt.

Det finns inget som påverkar vår hormonbalans så mycket som stress. Och då menar jag inte den kortvariga stressreaktion som kan uppkomma om vi utsätts för tillfällig stress, utan den som ofta pågår under en lång tid utan chans till återhämtning.

Man brukar säga att kroppen talar alltid sanning, så lyssnar du inåt så får du alltid det korrekta svaret. Våra tankar och känslor kan lura oss ibland, men kroppen berättar sanningen. Problemet är att vi inte alltid lyssnar.

På kvinnodagen 8.3 så höll jag en kort föreläsning på Wasa Wellness med temat ”Stress och hormoner”. Jag tänkte nu sammanfatta här det jag presenterade då.

I vår kropp finns ca 70 olika hormoner och de kan ses som budbärare som levererar olika information. Allt startar i hjärnan, närmare bestämt i hypothalamus, som sedan skickar en signal till hypofysen som i sin tur sänder ut meddelande till våra endokrina körtlar. Man kan säga att hypotalamus är chefen och hypofysen mellanchefen.

De endokrina körtlarna, ex sköldkörteln, binjurarna, äggstockarna och bukspottskörteln bildar hormoner och skickar ut dem i blodbanorna.

Hormoner kan ses som budbärare, som levererar ett budskap ut i kroppen. Hormonerna binder sedan till en receptor i vår kropp, man kan säga att de ”dockar in”. Det är en mycket fin process, som behöver ha de rätta byggstenarna för att bygga hormoner och signalsubstanser, och rätt mängd rörelse och vila för att inte skapa obalans.

Hur påverkar stress hormonellt?
Mia Lundin, som är en föregångare inom kvinnohälsa, kallar hypofysen för ”dirigenten” som känner efter hur din kropp mår.


Det finns som sagt inget som påverkar oss hormonellt så mycket som stress. Då man pratar om stress och hormoner så kan man heller inte låta bli att nämna OAT-axeln.

oat axeln

Förenklat kan man förklara bilden enligt följande

Ovaries – äggstockarna – där bildas hormonerna östrogen, progesteron och testosteron (könshormoner)
Adrenal – binjurarna – bildar hormonerna kolesterol, adrenalin och noradrenalin (stresshormoner)

Thyroid – sköldkörteln – bildar hormonerna T3 och T4 (tillväxthormoner)

(Bilden lånad från Louise Edlund´s hemsida. För en utförlig och bra förklaring av den var vänlig och besök hennes sida http://www.louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-vad-innebar-det-del-1/ )

Det jag vill lyfta fram med denna bild är att fastän vi kan känna symptom från ett annat hormonsystem såsom sköldkörteln eller könshormonerna så behöver obalansen inte ha startat där, grunden finns ofta i stress och i binjurarna.

Stresshormoner är livsviktiga och finns för att skydda kroppen, kortisol behövs till exempel vid infektioner, inflammationer, vid tandvärk och ledvärk.
När vi hamnar i en stressituation utsöndras stresshormoner och gör så att vår kropp förbereds på att kämpa eller fly (fight and flight). Detta är ok om det är en tillfällig stress som åtföljs av återhämtning, men blir stressen konstant får det följder.

I Martina Johansson´s bok ”Hormonbibeln 2.0” finns följande händelsekedja;

Av alla system är det binjurarna som sviktar först—senare brukar bukspottskörteln som styr insulinproduktionen följa –vilket ger ett ökat sug efter uppiggande mat – sen följer sköldkörteln – vilket ger symptom som trötthet, frusenhet och problem med att gå ner i vikt – sen följer äggstockarna vilket kan ge symptom som förvärrad pms, klimakteriebesvär, knöliga bröst, tunga blödningar och östrogendominans.

Jag brukar ibland likna hälsan vid ett korthus där korten är olika känslor, tankar och kroppsliga symptom. Om vi endast fokuserar på de översta korten så kan nya kort byggas på. Men om vi försöker hitta orsaken till att de första korten lades kan vi göra en långsiktig och varaktig förändring.

Till exempel om man som kvinna upplever svår PMS, tunga blödningar, trötthet och nedstämdhet. Man söker vård och erbjuds syntetiska hormonpreparat och möjligen antidepressiva. I den bästa av världar också samtalsstöd och kontroll av blodvärden.

Det man skulle behöva (anser jag) är psykoedukation i hur dessa symptom har uppkommit och hjälp med att hitta en lösning. Blodvärden är alltid också bra att kolla upp, eftersom trötthet kan ha många orsaker.

Kortisol
Kortisol styr tillsammans med sömnhormonet melatonin vakenhet o sömn, när kortisolet är lågt och melatoninet högt sover vi. Under natten sker en hormonell återhämtning och skulle det vara så att vi missar den genom att ofta vara vaken nattetid så missar vi också återhämtningen.
Till exempel om du har mycket stress eller inte har gett kroppen den näring den behöver eller den rätta sömnen, så kan hypofysen känna det och ge signaler till kroppen som gör att ingen ägglossning sker. Om hypofysen anser att kroppen inte har ”råd” med en graviditet så kan den stänga av ägglossningen. Och eftersom progesteron bildas av ägglossningen så får det följden att vi producerar mindre progesteron (vårt lugn och ro hormon) och då uppkommer en östrogendominans. Det behöver inte betyda att vi har för mycket östrogen, men i förhållande till progesteron så finns en dominans.

Ni kanske minns att jag tidigare i inlägget skriver om att hormonerna binder till en receptor, kortisol och progesteron binder till samma receptor, men kortisolet får alltid förtur eftersom kroppen prioriterar att hantera stressen. Det vill säga att fastän vi skulle ha ägglossning och bilda progesteron kan det vara att det inte kommer ända fram om stresshormonet är där först. (förenklat sagt :))

 
I och med att ägglossningen avtar med åldern så avtar också vår progesteronutsöndring. Progesteron fungerar förutom som könshormon som ett skydd mot kortisol. Dvs med stigande ålder ännu viktigare att tänka på stresshanteringen.
Insulin kan man säga är chefshormonet, det påverkar alla andra hormoner. Ett svängande blodsocker där insulinet måste rycka ut och städa och balansera blodsockret ger också högt kortisol.

Symptom

Symptom på stress hormonellt hos kvinnor kan vara en stor trötthet som inte försvinner med vila, eventuellt också koncentrationssvårigheter, magproblem, högt blodtryck.
Symptomen kan vara lite olika för män, ofta hjärt- o kärl sjukdomar.

Menscykeln brukar man säga är en mätare på vår hälsa – PMS och klimakteriebesvär kan vara stress. Eller tyngre blödningar, oregelbunden eller utebliven menstruation.
VAD GÖRA?

För optimal hälsa – bygg upp kroppen inifrån! Ge din kropp det den förtjänar i form av näringstät mat, motion, tillräcklig sömn och återhämtning.

Kroppen vill samarbeta – lyssna inåt.

Annons

Publicerat av

annasarashormonerochandning

Jag är en kvinna mitt i livet som kämpar med vardagspusslet tillsammans med maken och våra tre barn. Bosatt i Syd-Österbotten i Finland. Intresserad av naturen, matlagning och mänskliga relationer. Brinner för förebyggande vård och drömmer om att flytta utomlands. Psykiatrisk sjukskötare, diplomerad hormonterapeut och basstudier i kroppsorienterad psykoterapi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s