Senaste år har jag gått en baskurs i kroppsorienterad psykoterapi. Utbildningen har gett mig många nya verktyg i mitt klientarbete inom psykiatrin och framför allt varit väldigt utvecklande för mig själv. Det är definitivt den bästa utbildningen jag hittills gått, och eventuellt kan framtiden bjuda på ännu mer fördjupade studier i ämnet.
Det som tilltalar mig är kopplingen psyke och kropp, vi är en helhet och man kan inte jobba med endast en del om man önskar en förändring.
Mitt slutarbete handlar om ämnet självkänsla, och hur man i fyra konkreta steg kan jobba med att förbättra den. Jag tänkte nu dela med mig av delar ur det, i flera inlägg, för att kanske hjälpa Dig att hitta det rätta för just din självkänsla.
Kroppshållning
Kroppen kan inte ljuga. Cecilia Duberg skriver i sin bok ”Lejonagendan” att en stor och viktig skillnad mellan tankar och känslor är att tankar kan spela oss spratt, ta oss bort från den sanna upplevelsen i nuet. Informationen som kommer direkt från kroppen kan vi dock lita på i större utsträckning, och känslor manifesteras via kroppen. Frågan är då hur bra man är på att uppmärksamma känslor, och hur tränad man är i att förstå och använda dem.
Det intresserar mig att vända på denna tanke, och fokusera på hur vi då kan påverka våra tankar och känslor genom kroppen. Triangeln nedan ritar jag ofta upp och återkommer till för att hitta förändring i mina klienters liv.
Dina tankar påverkar dina känslor vilket påverkar din kroppsorganisering, dvs hur du för din kropp. Det påverkar också hur vi handlar. Vi kan inte bara bestämma oss för att tänka eller känna på ett annat sätt, utan vill vi ha en förändring måste vi gå igenom kroppen, och hur vi handlar.
Kunde man alltså påverka sin självkänsla genom att förändra sin kroppshållning?
Duberg skriver också i ”Lejonagendan” att om man inte förstår vad den egna kroppen säger så känner man inte sig själv, och framför allt så är kroppen en outnyttjad källa till ett mer innehållsrikt och fullt liv. Självkänsla och styrka manifesteras i kroppshållningen. Hållningen talar om för hjärnan vilken kraft och energi som behövs för uppgiften.
Steg 1 – positiva tankar
Om självkänslan av olika orsaker är låg eller skadad, så kan det leda till ett mönster av negativa tankebanor. Steg ett är därför att börja träna sig i att tänka mera positivt.
Karin Tydén som arbetar som hypnosterapeut och coach säger att det tar ca 30 sekunder för vår hjärna att manifestera ett positivt minne, medan negativa känslor fastnar mycket snabbare. Detta förklaras genom att det tar längre tid för hjärnan att transportera positiva minnen från korttidsminnet till långtidsminnet. Forskning visar också att om man anser sig inte ha något positivt i livet, så bara genom att aktivt börja fokusera på att leta efter bra saker som hänt under dagen så förändras den känslan.
Tydén tipsar om en metod som jag genast fattade tycke för, och tänkte att i kombination med kroppsorienterade metoder som vi lärt oss under kursen, kan vara ett kraftfullt verktyg för att bli mera positiv i sinnet.
Övning
Lägg dig ner, eller sitt bekvämt. Övningen kan med fördel göras liggande i sängen före du somnar. Om du sitter så känn efter att dina fötter är ordentligt grundade, att du känner golvet under fötterna. Ligger du ner så låt din kropp vila helt på underlaget, känn efter så inga spänningar finns någonstans. Och finns det så låt det vara, ta ingen stress över det utan bara notera dem.
Andas djupt och metodiskt in genom näsan och ut genom munnen. Efter att du känner att kroppen och sinnet lugnat ner sig tillfredsställande fokusera på positiva saker som hänt under dagen. Lämna kvar i de positiva observationerna åtminstone 20–30 sekunder för att låta dem manifesteras. Försök riktigt hitta känslan i kroppen precis som det kändes under dagen då du upplevde de. Känn smaken, rörelsen, lukten och känslan.
En del skriver tacksamhetsdagbok, detta kan ses som en variant av det. Försök hitta åtminstone 3 saker du är tacksam för, som gett dig glädje under dagen.
Du kan förvänta dig en förändring i hur positivt du ser på dig själv och livet inom 3 veckor.
Eftersom detta blir en avslappningsövning på samma gång så kan man också få förbättrad nattsömn och hormonell balans eftersom stresshormonet kortisol sänks under en stund och ger utrymme för andra hormoner att strömma fritt. Kortisolet ges annars alltid företräde eftersom kroppen måste prioritera överlevnad.