Genom kroppen till självkänslan del 2

Om du vill jobba med din självkänsla så kan du ej gå förbi kroppen, och den känsla det ger om du äter det som passar just Dig, rör på dig varje dag och sover tillräckligt med timmar per natt.

Jag ska nu dela med mig av steg 2 och 3 till en bättre självkänsla.

2 Näring

Genom magen och tarmhälsan till bättre kroppskännedom.

Kost
Oavsett vem du är, vilken utbildning du har, hur intelligent eller motiverad du är, kommer du ingenstans om du inte respekterar den kropp du lever i. Din kropp behöver näring, i form av mat, sömn och motion. Detta är inte förhandlingsbart.
Ge din kropp den mat den förtjänar och mår bra av. Din kropp vill alltid samarbeta med dig och straffa den inte genom att ge den mat i form av snabba kolhydrater och konstgjorda gifter som bara ger dig ett hoppigt blodsocker. Insulin som reglerar blodsockret är chefshormon, och ett fluktuerande blodsocker ger alltid obalans i resten av hormonsystemet.

En god magkänsla och mat som ger dig energi och livslust stärker din självkänsla. Och ger dig kraft att jobba med dig själv.

Sömn
Var noga med din sömn, lyssna till kroppen när den är trött. Lyssna in när just du behöver gå och sova. Ingen mår bra av kontinuerligt få timmar sömn per natt. Vår kropp och våra hormoner behöver sin dagliga återhämtning under natten och missar man den så missar man den. Vi behöver också sömn för att kunna lagra minnen.

Motion
Det är få saker som vi mår så bra av som motion. Känslan efter ett träningspass eller en  promenad är oslagbar. Unna dig själv rörelse minst 30 minuter varje dag. Känn in vad du behöver just idag, om det är ett tungt pass på gymmet, simning, yoga eller skogspromenad. När du rör på dig så pumpas blodet runt, tar med sig viktiga ämnen från musklerna till hjärnan, och när kroppen rör sig så rör sig allt på insidan också. Det är viktigt för våra inre organ eftersom det bidrar till den reningsprocess som vår tarm, lever, galla och lymfsystem står för. Lika viktigt som det är att tänka på vad vi stoppar in i vår kropp så är det att uppmärksamma den process som står för att gifter och slaggämnen lämnar den. Naturen har vetenskapligt bevisats höja vårt serotonin och är alltså en biverkningsfri humörhöjare. Ex. genom att titta på vatten så sänks vårt blodtryck på 8 sekunder.

Ställ dig två frågor;
– Vad är det för mål du uppfyller med att inte röra på dig?
– Stabilisera och skapa en träningsrutin som gör dig exakt så strålande som du har potential att vara. (Duberg, ”Lejonagendan”)

Träning och rörelse stärker också vår närvaro i nuet. Och det för oss vidare till steg tre.

3 Leva i nuet

Bessel van der Kolk som skrivit boken ”The body keeps the score” återkommer ofta till det faktum att om vi vill göra en förändring i vårt liv och hur vi känner i vår kropp så måste vi leva i nuet. Om vi inte är förankrade i nuet så kommer vi att fortsätta dras in i det förflutna med allt vad det innebär.
Fullständig närvaro i nuet betyder också att vi bättre minns vad som hänt, och faktiskt upplever livet som sker här och nu. Amy Cuddy talar i boken ”Närvara” om tystnaden, och att våga vara i tystnad med en annan människa. Om vi vågar vara i tystnad så förmedlar vi att vi inte är rädd för den, och då behöver inte någon annan heller vara det. Så föds närvaro ur närvaro. Jag tror många av oss har svårt för att vara ensamma i tystnad också.
Nedan kommer jag att dela med mig av en avslappningsövning men jag vet att det inte är för alla. Hur hittar du närvaro i nuet? När känner du att du är i kontakt med din kropp och ditt sinne?

Om jag får välja så väljer jag naturen, och att ta mig tid att sitta och djupandas en stund. Det bästa jag vet är havet.

20180702_103955

 

Vår andning renar vårt livsviktiga lymfsystem, och i boken ”och andas…” av Rebecca Dennis hittar jag flera fina andningsövningar. Genom att vi lugnar ner oss och tar kontroll över och kontakt med vår kropp så kan vi stanna i känslan att vi gjort vårt bästa under arbetsdagen och i hemmet, vilket hjälper oss att leva i nuet. Detta tror jag passar bra in på många av oss människor då vi ofta tänker på vad vi borde ha gjort igår och bör göra imorgon.

Denna andningsövning passar utmärkt! Lägg speciell vikt på din utandning, då långsam utandning aktiverar ditt parasympatiska nervsystem, sänker blodtrycket och ger dig en mer varierad hjärtrytm.

”Skuldmedvetenhet, skam och rädsla kan hindra oss från att känna glädje, lycka och kärlek i hjärtat. Vi kan välja det som känns bäst för oss, och förverkliga våra drömmar och vårt öde först när vi tillåter oss själva att lita till hjärtats visdom och släppa taget om det som medvetandet vill.
Vilka historier eller tankar som än hållit dig tillbaka och spelats upp gång på gång, ge dig nu tillstånd att släppa taget om dem. Inse att vi inte är våra tankar och att vi har ett val.
Börja med att formulera en avsikt i vilken du klargör vad du vill föra in i ditt liv.
Placera ena handen över hjärtat och den andra på magen.
När du andas in, höjs magen, och när du andas ut, sänks magen.
Påminn dig själv om din avsikt och fortsätt att andas in och ut.
När du andas in i hjärtat; framför sanningarna;
”Jag är sann mot mig själv, jag älskar och accepterar mig själv”
”Jag accepterar och älskar varenda del av mitt väsen.”
Andas in och andas ut och lägg märke till när medvetandet försöker leda dig tillbaka till dina tankar. För tillbaka medvetandet till andningen och andas till fullo när du andas in och ge dig själv tillåtelse att ta emot kärlek och leva livet fullt ut. Andas in i hjärtat, känn tacksamhet och kärlek till det hjärta som slår åt dig dag och natt.
Låt nu hela kroppen släppa taget och andas ut med en djup suck. Fortsätt att vara förenad med din andning, andas in djupt och släpp taget när du andas ut.”

Annons

Publicerat av

annasarashormonerochandning

Jag är en kvinna mitt i livet som kämpar med vardagspusslet tillsammans med maken och våra tre barn. Bosatt i Syd-Österbotten i Finland. Intresserad av naturen, matlagning och mänskliga relationer. Brinner för förebyggande vård och drömmer om att flytta utomlands. Psykiatrisk sjukskötare, diplomerad hormonterapeut och basstudier i kroppsorienterad psykoterapi.

2 reaktioner till “Genom kroppen till självkänslan del 2”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s