Genom kroppen till självkänslan del 3

Vi har nu kommit till den sista delen av hur du med kroppens hjälp kan jobba med din självkänsla.

Kroppsorganisering

Efter att vi grundat med rätt kost, rörelse, stillhet och vila alla dagar för att hålla oss kvar i nuet, kan vi börja ta itu med vår kroppsorganisering. Närmare bestämt vår kroppshållning. Karin Björkegren Jones skriver i sin bok ”Omstart” om hur viktig kroppshållningen är för vårt lymfsystem. En bra kroppshållning är viktig för att flödena ska vara fria i vår kropp.
Socialpsykolog Amy Cuddy har spelat in ett inspirerande TED-talk år 2012 som lär oss flera olika kroppshållningar som kan hjälpa oss arbeta med självkänslan. Här nedan finns också några kroppsorganiseringar illustrerade. Vill ni titta på Cuddy´s TED-talk så följ länken https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are

 

maktlc3b6shetsposer.png
Maktlöshetsposer

 

 

maktpositioner.png
Cuddy och hennes kolleger lät några studenter hålla antingen maktposer, eller maktlöshetsposer i två minuter och frågade sedan studenterna om de ville spela för att eventuellt vinna pengar. En övervägande del studenter som hade hållit maktposer var intresserade av att ta chansen att vinna lite extra pengar förutom det de fick för att delta i experimentet.
Cuddy och kollegorna ordnade också arbetsintervjuer där de inte hade informerat de som intervjuar vilka studenter som hade hållit vilka poser. Intervjuarna valde uteslutande de studenter som hållit matkposer.
Detta experiment visar på att man kan påverka känsla och tanke genom kroppen, då det handlar om självkänslan. Genom att medvetet organisera kroppen i poser som inger en känsla av självrespekt och högt förtroende för sig själv, kan man också känna en högre självkänsla.
Cuddy´s forskning visade också att när man sträcker ut kroppen i maktposer så klarar vi mer fysisk smärta.
Att arbeta med sin hälsa, välmående och självkänsla är ett pågående projekt och inget vi kan komma i ”mål” med. Men jag tror att med hjälp av mina fyra steg så kommer vi en bit på vägen. Och precis som Amy Cuddy och hennes kollegor kom fram till med sitt experiment har jag också genom denna kurs insett att kroppen formar tanken.
Cuddy skriver att din kropp formar ditt psyke, ditt psyke formar ditt beteende. Ditt beteende formar din framtid. Låt din kropp tala om för dig att du är stark och förtjänar bra saker. Bli en sjöstjärna!

sjöstjärna

Annons

Publicerat av

annasarashormonerochandning

Jag är en kvinna mitt i livet som kämpar med vardagspusslet tillsammans med maken och våra tre barn. Bosatt i Syd-Österbotten i Finland. Intresserad av naturen, matlagning och mänskliga relationer. Brinner för förebyggande vård och drömmer om att flytta utomlands. Psykiatrisk sjukskötare, diplomerad hormonterapeut och basstudier i kroppsorienterad psykoterapi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s