Recept utan komjölk, gluten och vitt socker

Helgas chokladägg

Lite nyttigare påskägg!

helgaschokladägg

HELGAS CHOKLADÄGG
ca 10 stycken

Nötsmör
2 dl hasselnötter
1 msk ekologisk kokosolja med neutral smak
en nypa salt
Rosta hasselnötterna på 150 grader i ca 10 minuter. Gnugga bort skalet i en handduk. Mixa sedan nötterna tillsammans med kokosoljan och en nypa salt till ett smör. Ställ åt sidan.

Kola
16 färska ekologiska dadlar
en nypa salt
1 msk ekologisk kakao
2 msk ekologisk kokosolja (med neutral smak)
Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med kakao, salt och kokosolja till en slät kola.
Ställ in tillsammans med nötsmöret i frysen en stund. Ta sedan fram och kavla ut kolan och nötsmöret på varandra. Skär i bitar och rulla till passliga bollar. Tryck in en hasselnöt i bollarna om du vill.
Smält 3-4 rutor mörk choklad (jag hade 81 %) och rulla bollarna i chokladen. Ställ kallt. Bollarna är så goda så om man helt vill undvika mörk choklad kan man skippa det. Påminner om geisha i smaken. Dessa kommer definitivt att hittas på mitt café!

 

Rocky road utan gluten, vitt socker och mjölk

Rocky road är ju ett godis som åtminstone jag har gjort förr till någon jul. Då fullproppad med socker och mjölk. Här har jag gjort en annan variant. Inte kan jag ju kalla den nyttig, men kanske lite hälsosammare än originalet.

rockyroad

100 g mörk choklad (jag använde pirkkas ekologiska 72 % choklad)
4 msk kokosolja
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl mandel och cashewnöt
250 g torkade dadlar
flingsalt
1. Börja med att mixa de torkade dadlarna tillsammans med 2 msk kokosolja och vaniljpulver till en slät kola. Bred ut smeten i en form och lägg in formen i frysen.
2. Rosta nötterna på låg värme i ugnen en liten stund tills de börjar få färg.
3. Ta fram kolan ur frysen och skör den i mindre bitar. Lägg bitarna och nötterna i en form, strö lite flingsalt över. Smält chokladen tillsammans med 2 msk kokosolja och häll över kolan och nötterna. Låt svalna i frysen en stund innan du skär den i passliga munsbitar!

rockyroad3

rockyroad2

 

 

Godbitar utan vitt socker

Godbitar och bollar är alltid bra att ha i frysen, och kommer att finnas i många varianter på mitt café.
Godbitarna har jag gjort så att jag gjorde kola som du hittar recept på i flera av mina tidigare inlägg. Jag brukar mixa torkade dadlar, kokosolja och vaniljpulver, låta stå i frysen en stund och sen skära i bitar.
Smälte sedan lite kokosolja, kakaomassa, agave sirap, kakao och doppade små bitar av kolan i.
Chokladbollarna kom till tack vare att det lämnade en del av denna choklad 🙂

godbitar

Här kommer recept på dom!
Chokladbollar deluxe
0,5 dl kakaomassa
3 msk smält kokosolja
2 msk kaffe
16 färska urkärnade dadlar (gärna medjool, då lite mindre mängd)
2 msk kakao
2 dl kokosflingor
2 dl havremjöl/mandelmjöl
ev agavesirap

Mixa dadlarna till en slät massa. Smält kakaomassa och kokosolja och blanda med kaffe och kakao. Mixa samman med dadlarna, kokosflingorna och havremjöl.
Rulla till bollar och rulla i krossade nötter, kokosflingor, kakaonibs.

godbitar2

Chokladbrownie utan gluten, mjölk och socker

chokladbrownie2

Är du chokladsugen men inte vill eller kan äta gluten, komjölk eller vitt socker så kommer här ett tips! En liten bit av denna kaka stillar nog de flestas sötsug vill jag lova. Den är dessutom väldigt lätt att baka.

250 g torkade dadlar
1 dl valfri mjölk (jag har använt mandeldryck eller gf havredryck)
2 msk kokosolja med neutral smak
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk ceylon kanel
3 msk kakao
en nypa salt
1 rumsvarmt ekologiskt ägg
0,5 dl valfritt mjöl (jag har använt gf havremjöl eller mandelmjöl)

Glasyr
2 msk agavesirap/honung
2 msk kokosolja med neutral smak
Några bitar kakaomassa
2 msk kakao
Börja med att koka upp vatten och blötlägg dadlarna en kort stund så de går att mixa. Töm av vattnet, och mixa dadlar, mjölk, kokosolja, vaniljpulver, kanel, salt och kakao till en jämn smet. Blanda sedan i ett rumsvarmt ägg och slutligen mjölet.
Grädda i ugnen i 150 grader tills ytan på kakan känns stelnad. Tiden varierar ju från ugn till ugn så du bör hålla koll på kakan! Jag hade min inne ca 30 minuter. Jag gräddade min kaka i en brödform klädd med bakplåtspapper.
När du tagit ut kakan så gör du glasyren. Smält kokosolja och kakaomassa och blanda i agavesirap/honung och kakao. Smaksätt ev med mintessans, vaniljpulver, lakritspulver mm.
Häll glasyren över kakan och låt svalna i kylskåp flera timmar, gärna över natten. Här nedan serverad med jordgubbs nicecream.

chokladbrownie

Grönsakssalt i ugn

grönsakssalt

Jag har länge tänkt göra eget grönsakssalt, men inte kommit mig för. Men nu! Det blev så gott så jag var tvungen att göra en till sats då jag hade en hel del färdiga örter. Jag brukar sommartid odla lite, det finns ju inget lyxigare än att gå ut i trädgården och hämta in potatis, jordgubbar, sallad i alla varianter, spenat, grönkål, basilika, tomater och gurkor. För att inte tala om hur rogivande det kan vara att odla. Om man tar sig tid.
Detta salt gjorde jag på de örter jag hade hemma, men man kan säkert variera.

Basilika
Persilja
Gräslök
Dill
4 stycken vitlöks klyftor
Salt efter smak
Ev. en tomat (blir längre tid i ugnen, gav inte mycket smak)
Tyvärr har jag inga exakta mått, utan jag hade ett knippe av var. Kanske minst av basilikan. Klippte örterna i mindre bitar och strödde salt ovanpå, mixade allt till en någorlunda slät sås. Bredde ut det på ett bakplåtspapper och torkade i ugnen på 50 grader ca 3 timmar. Jag tog med jämna mellanrum upp luckan och släppte ut ånga. Man kan ju också lägga en gaffel i luckan så att ångan slipper ut själv.

 

Tonfiskrullar

Dessa tonfiskrullar gillade jag och maken mycket, men de föll tyvärr inte barnen i smaken. Kan vara att det var fyllningen som inte gick hem. Påminde om smörgåstårta i smaken. Omelettwraps hittade jag recept på på instagramkontot ”lesscarbs”.
Fyllningen rörde jag dock ihop själv av det jag hittade i skåpen hemma. Skulle passa utmärkt på mitt café!
Receptet ger 6 stycken små rullar, fyllningen kan givetvis varieras. Jag kan tänka mig att de vore jättegoda med rökt skinka, soltorkad tomat och feta ost eller tacokryddad köttfärs.

tonfiskrullar

3 stycken rumsvarma eko ägg
2 msk valfri mjölk (jag hade endast risdryck hemma så det blev den)
1,5 tsk psyllium
0,5 tsk salt
Mixa allt till en slät smet, låt stå och dra sig någon minut. Jag lade bakplåtspapper i en större fyrkantig pajform och gräddade omeletten i det. Om man dubblerar receptet funkar det säkert bra med en ugnsplåt, den ska ju bli ganska tunn. Grädda i 180 grader varmluft ca 10 minuter. Låt omeletten svalna.

Tonfiskfyllning

ca 10 cachewnötter
eko citron
flingsalt
dill
rödlök
tonfisk
olivolja
Jag mixade nötterna med olivolja, flingsalt efter smak och lite citron till en slät kräm. Bredde ut det på omeletten, strödde på tonfisk, hackad rödlök och klippte på lite dill.

tonfiskrullar3

tonfiskrullar2

 

Raw chokladkaka med jordgubbar

Här kommer tips på en chokladkaka som du rör ihop på nolltid! Den kräver några timmar i frysen dock. Fyllningen kan även göras som mousse, då ställer man bara in det i kylskåpet någon timme. Jättegott med valfri grädde och färska bär t.ex. Eller om man låter fyllningen stå i frysen till nästa dag så kan man skära den i små bitar, blir lite som fudge.

raw chokladkaka

Botten
1 dl valfria nötter eller frön
1 dl solrosfrön
1 dl gf havreflingor
en nypa salt
1 tsk ceylonkanel
2 msk kokosolja
1 msk agavesirap
Mixa till en deg och bred ut i en liten springform. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Fyllning

15 st urkärnade färska dadlar

1 dl kokosolja med neutral smak
2 dl osötad mandelmjölk
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
3 msk eko kakao
Mixa allt till en slät mousse och bred ut över botten. Ställ i frysen några timmar innan du skär i bitar och serverar med färska jordgubbar!

raw chokladkaka2

raw chokladkaka3

 

Helgas bröd

Detta bröd är fantastiskt! Det bästa jag kommit på om jag får säga det själv. Jag har bakat det på alla möjliga vis, med olika ingredienser, i olika former och smaker, och lika gott varje gång. Min kusin som är provbakare och inspiratör till en del av mina recept har också tagit detta bröd till sitt hjärta. Och det har godkänts av äkta män och barn i olika åldrar 🙂
Jag har döpt brödet efter min kära mormor Helga.

helgasbröd1

Brödet är glutenfritt, komjölksfritt (om man vill), äggfritt, jästfritt, nötfritt och sockerfritt. Mjölsorterna kan man variera så att det passar den diet man följer.
Helgas bröd
(ca 15 runda bröd / hjärtan / 2 stora bröd)
0,5 dl linfrö (krossade eller hela)
0,5 dl gf havreflingor/boveteflingor
1 dl bovetemjöl
1 tsk salt
3 msk psyllium
1 dl durramjöl
1 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl / bovetemjöl / teffmjöl
2 dl hett vatten
1 dl valfri mjölk
1/3 dl olivolja av bra kvalitet
100 g torkade dadlar / 2 msk honung / 2 msk agavesirap
Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan under omrörning mjölk, vatten, olivolja och dadlar/honung/sirap. Om du vill använda torkad frukt brukar jag göra så att jag kokar upp ca 3 dl vatten, lägger i ca 100 g torkad frukt och låter stå en stund. Sedan tar jag 2 dl vatten till smeten och mixar dadlarna med resterande så det blir som en puré.
När alla ingredienser är blandade låt degen stå en stund. Stjälp sedan upp den på mjölad yta (jag brukar använda en ugnsplåt) och gör sådana bröd du vill ha. Jag brukar kavla ut mina ganska tunt, eftersom dom inte jäser. Ofta gör jag mönster med en gaffel eller med knäckebrödskaveln.
Om du gör mindre bröd så grädda dom i ca 25 minuter på 180 grader (varmluft), men om du gör två större bröd så tar det nog ca 40 minuter innan de är färdiga. Jag brukar då också vända bröden efter halva tiden.

helgasbröd2

helgasbröd3

Kolaglass

kolaglass4

Detta recept räckte till en mamma och tre barn 🙂 Det är på inget sätt svårt, men kräver lite planering.
GLASS
Dag 1
Frys in 4 bananer i mindre bitar dagen före du ska laga glassen.
Dag 2
Börja med chokladen. Smält
1 tsk eko kakaosmör (kan uteslutas)
1 tsk eko kokosolja med neutral smak
1 tsk eko kakao
1 tsk eko agavesirap (eller annan sötning)
Rör ihop och töm i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i frysen ca 1 timme.
Ta i något skede fram de frysta bananerna.

Kola
Mixa 6 stycken färska dadlar med en nypa salt och en knivsudd eko vaniljpulver tills du har en kola.
Glass
Börja sedan med själva glassen. Mixa bananerna tillsammans med
3 msk kokosmjölk (jag använde santa marias mild and creamy)
0,5 tsk eko vaniljpulver
Mixa tills du har en len och mjuk glass. Ta fram chokladen ur frysen och hacka i mindre bitar.
Töm sedan hälften av bananglassen i en form, varva med kola och choklad. Låt stå i frysen någon timme!

kolaglass1

kolaglass2

kolaglass3

 

Glass på 3 ingredienser

Här kommer tips på en god och svalkande glass! På endast 3 ingredienser.
Börja med att frysa in 3-4 (mogna) bananer. De bör nog vara frysta några timmar eller över natten. Ta fram dom en liten stund innan du ska mixa glassen.

20180715_204823(0)
Sen behöver du en nypa vaniljpulver, och några bitar honungsmelon. Mixa till en krämig glass och servera genast. Det var en perfekt kombination. Kan säkerligen användas som en lite nyttigare vaniljsås också, till paj eller bär.

Smoothie med surkål

Surkål lär ju vara något av det bästa för vår tarmflora. Varenda dag bör vi äta dessa nyttiga bakterier!
Här kommer de i en smoothie!

surkålsmoothie

1-2 msk surkål
2 dadlar
En näve grönkål
10 valfria nötter(jag hade mandel och paranöt)
1 avocado
1 nektarin
Några dl vätska (jag använde gf havredryck och vatten)
Mixa allt väl och servera! Till barnen så tillsatte jag även banan och päron, och det tyckte de var så gott. Fastän de inte annars i misstag heller skulle äta surkål 🙂

surkålsmoothie2

 

Djävulssylt utan vitt socker

Djävulssylt är ett gott tillbehör, men innehåller oftast mycket vitt socker. Här har jag gjort en lite hälsosammare variant, sötad med färska dadlar istället.

grönsaker

7-10 färska urkärnade dadlar (hur många du lägger beror på hur söt du vill ha den)
3 msk tomatpuré
6-7 mindre tomater
1 (gul) paprika
2 röda lökar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 chili (beror på hur starkt du vill ha det)
0,75 äppelcidervinäger
salt
ingefära
citronjuice
Börja med att lägga paprikan i ugnen på 150 grader tills den blir så mjuk så du kan dra av skalet. Skär i bitar och lägg i en kastrull. Skålla tomterna i kokande vatten 30 sekunder så du kan dra av skalet. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud på låg värme en stund. Då allt kokat ihop lite så kan du mixa det med en stavmixer, och låta koka lite till. Smaka av med citronjuice.
Förvara i kylskåp i en ren burk.

djävulssylt

Nötbollar

Om du tål nötter och gillar geisha så ska du göra dessa! De är jättegoda. De innehåller nötsmör som jag gjort genom att mixa cashewnöt och mandel tillsammans med lite kokosolja med neutral smak.

nötbollar

18 färska dadlar
2 dl nötsmör
0,5 dl smält kokosolja
en nypa salt 1 dl kakao
+
Krossade hasselnötter
Börja med att göra nötsmöret. Denna gång rostade jag inte nötterna innan, det är ju en smaksak. Lite svårare att mixa de är det då man inte rostat de innan i ugnen på låg värme.
Kärna ur dadlarna och mixa de tillsammans med kokosoljan, kakao och salt till en slät massa. Forma till bollar och rulla i krossade hasselnötter.
Förvara i kylskåp.

nötbollar2

Antiinflammatorisk granola

Denna granola är en av de godaste jag någonsin rört ihop. Inspirationen tog jag från Maria Borelius instagram häromveckan. En granola smaksatt med kryddor som har bevisats ha antiinflammatoriska egenskaper.

granola

Rosta i ugn
Valfria nötter (jag hade mandel, cashewnöt, paranöt)
Kokosolja
Honung
Kardemumma, gurkmeja, ingefära, ceylon kanel, havssalt. Eventuellt lingonpulver och tranbärspulver (jag hade inget av det i skåpet tyvärr)
Blanda i då det svalnat
Glutenfria havregryn eller bovetegryn
Pumpakärnor
solrosfrön
ekologiska russin
chiafrön
goji bär
Mörk ekologisk choklad (minst 70 %)
Smält kokosoljan och blanda i honung och kryddor. På en dl nötter/havregryn använde jag 1 msk gurkmeja, 0,5 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 0,5 tsk kardemumma, 2 msk kokosolja, 0,5 msk honung, en nypa salt. Tål du inte nötter går det utmärkt att ersätta de med glutenfria havregryn/bovetegryn.
Rosta i ugnen på låg värme nötter eller havregryn smaksatta med de antiinflammatoriska kryddorna. Sedan då de svalnat tillsätter du de övriga ingredienserna.

granola2

Kärleksmums utan vitt socker, komjölk och gluten

Dessa rutor har ju många namn, men jag tycker kärleksmums låter bäst. Här har jag gjort en variant utan gluten, komjölk och vitt socker som fick klart godkänt av samtliga barn.

(ca 12 bitar)
2 rumsvarma ägg
1,5 dl kokossocker
1 dl smält kokosolja
1 dl ekologiskt potatismjöl
0,5 dl glutenfritt havremjöl
1 msk psyllium
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
1/3 tsk vaniljpulver
1,5 dl valfri mjölk (jag använde mandel)
Glasyr
3 msk smält kokosolja
0,5 dl kakao
0,5 glutenfritt havremjöl
3 msk kaffe
+kokosflingor
Börja med att vispa ägg och kokossocker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna skilt och vispa sedan ner de jämnt i smeten, tillsätt även kokosoljan och mjölken. Häll upp i en passlig form klädd med bakplåtspapper, jag använde en lite större avlång pajform.
Grädda i 180 grader (varmluft) tills det går att sticka en tandpetare genom smeten utan att något fastnar på den. Tog ca en halvtimme för mig.
Låt svalna.
Gör sedan glasyren, bred över bottnen och häll direkt på kokosflingor. Låt stå svalt i kylskåp en stund innan du skär rutor.

kärleksmums

3 tips på frukost

Om man ska lägga om sin kost av någon anledning, och utesluta gluten och komjölk, så brukar man fundera på vad man kan äta till frukost? Jag är ingen näringsterapeut, men jag tror att dessa tre förslag är ganska bra balanserade frukostar. Och de är garanterat hormonvänliga!
Vill man ha balanserade hormoner så är det första man ska hålla koll på sitt blodsocker. Sen så finns det ju bara hälsofördelar med att ta bort gluten och vitt socker ur sin kost, beroende på vad man ersätter det med. Komjölk kan man utesluta om man har symptom på inflammation, eller svårt att avstå från gluten och socker.
Om man ändrar sin kost så är det bra att ha några frukostar, luncher och middagar man kan ta till och variera mellan i början. Och så lägger man till vart efter man märker vad man mår bra av. För det är väl så att det finns inte en kost som är bra för alla. Vi är alla unika.

frukost1

Grön smoothie och fröknäcke med tillbehör
(blir 3 stora glas)
1 dl mandel (eller bovetegryn om du inte tål mandel)
3 nävar frusen grönkål
1 päron/apelsin/banan/grönt äpple
En skiva citron
1 avokado
Några dl vatten
Is
Mixa samman alla ingredienser och servera! Alternativt kan man spara något glas till kvällen eller följande morgon.
Grönkål är rik på kalcium, järn och C-vitamin. Avokado innehåller en massa nyttigt fett, som är livsviktigt för våra celler. Dessutom sägs den vara bra för fertiliteten.
Mandel innehåller bland annat magnesium som är lugnande, och även kalcium.
Tillsammans med ett eller två glas av denna smoothie så kan du äta ett fröknäcke med t.ex ägg på, paprika, gurka, eller varför inte avokado med örtsalt?
Fröknäcke är jätte enkelt att göra själv, men finns också att köpas i affär. Jag har hittat en variant i affären som är både gluten, mjölk och sockerfri.

frukost2

Glutenfri havregrynsgröt med nötsmör, äpple och mandelmjölk. Kokt ägg och vattenmelon
1 dl glutenfria ekologiska havregryn (jag tycker urtekram är bäst!)
2,5 dl vatten
en nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1/2 banan
1 äpple
2 msk nötsmör (kan uteslutas)
1 msk kokosolja
Mandelmjölk
Koka upp havregryn i vatten och lite salt till en gröt. Havregrynen kan du med fördel ha blötlagt kvällen innan så går det ännu fortare att koka och är snällare för magen. Tillsätt kanel och gurkmeja, mosa i bananen. Efter att gröten är färdig rör du i en msk kokosolja och river ett äpple och strör på. Ät med nötsmör och mandelmjölk.
Nötsmöret brukar jag göra 1 gång i veckan genom att rosta mandel och cachewnötter på låg värme i ugn och sen mixa med kokosolja med neutral smak till ett smör. Är jättegott på fröknäcke också.
Detta är en stor och mättande portion så du kan bra dela med dig om du har frukostsällskap. Eller spara till mellanmål/kvällsmål.
Ät tillsammans med kokt ägg och t.ex. melon.

frukost3.png

Chiapudding med nötter, frusna blåbär och banan, stekt ägg med örsalt
1,5 dl krämig kokosmjölk
2 msk chiafrön
ev en nypa vaniljpulver
1/2 banan
1 dl lätt rostade nötter
frusna blåbär
Förbered chiapuddingen dagen innan. Blanda samman kokosmjölken med chiafröna och rör om första timmen några ggr. Låt sen stå i kylskåpet över natten. Servera med nötter, banan och blåbär.
Stekt ägg kan också förberedas dagen innan. Och det går utmärkt att steka i smakneutral kokosolja. Stek på låg värme så är det snällare för kroppen.

frukost4.png

Brownies

Vill ni överraska någon som betyder mycket för er med något gott, så har jag ett toppenrecept här till er! Jag gillar ju choklad väldigt mycket kommer ni att märka, och jag kan tänka mig att utbudet på chokladbakverk skulle vara stort på mitt café 🙂
Dessa brownies har jag provat laga på tre olika sätt, alla blir lika goda!

brownies1

Ingredienser
3 dl färska dadlar
1 tsk vaniljpulver
0, 75 dl linfrön
0,5 dl kakao
4 msk mandelmjöl
1 msk kokosolja med neutral smak
en nypa salt
Börja med att mixa linfrön, mandelmjöl, kakao och lite salt till ett fint mjöl. Tillsätt sedan lite i taget av dadlarna, sedan kokosoljan och vaniljpulvret. Tryck ut i en liten form, lägg bakplåtspapper eller plastfolie i bottnen. Jag brukar ofta använda brödformar till bakverk.
Glasyr
0,5 dl sirap
3 msk mandelmjöl
3 msk kakao
Jag har använt dadelsirap, men det går lika bra med agavesirap eller honung. Mixa samman dessa tre ingredienser och bred ut över kakan. Strö över nötter eller annat om du vill. Låt stelna i frysen i minst 2 h. Helst över natten för bästa konsistens.

Alternativ 2
Om man inte vill använda linfrön, så går det utmärkt med solrosfrön istället.
Alternativ 3
Om du inte tål nötter så har jag prövat baka dem med glutenfritt havremjöl, och det funkade jättebra!

brownies2

Kalljästa glutenfria baguetter

baguetter1

Detta recept blir 4 baguetter, beroende på storlek.

Ingredienser
6 dl valfri kall mjölk (jag använde mandel)
1 påse torrjäst
2/3 dl psyllium
0,5 dl olja
2 tsk salt
2 msk sirap eller socker (jag har använt eko agavesirap, eller dadelsirap)
1 dl glutenfria havreflingor
2 dl bovetemjöl
2/3 dl glutenfritt havremjöl (eller durra)
2 dl ekologiskt fullkornsrismjöl (eller vanligt rismjöl)
2 dl ekologiskt potatismjöl
+ mjöl till utbakning (t.ex bovete+havre+durra+rismjöl)
Börja med att röra ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt sedan psyllium och låt stå en stund. Rör sedan i olja, salt och sötning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Blanda väl. Täck med plast eller handduk och låt stå i kylskåpet över natten.
Följande dag tar du fram degen och delar den i fyra delar på mjölat bakbord. Arbeta in mjöl så att inte batongerna kladdar. Grädda i 180 grader varmluft, 55-60 minuter.

baguetter2

Chokladkola

chokladkola

Otroligt god chokladkola!

Ingredienser

250 g torkade dadlar
3 färska dadlar
1 dl nötsmör
2 msk kokosolja med neutral smak
En nypa salt
0,5 dl kakao

Mixa ihop och tryck ut i passlig form. För att kunna mixa de torkade dadlarna lättare brukar jag blötlägga dom snabbt i hett vatten innan.
Lägg in i frysen.

Smält
0.5 dl eko kakaosmör
2 msk kakao
2 msk agave sirap

Töm över kolan och låt svalna i frysen. Skär sen i passliga munsbitar! Om man inte tål nötter så går det utmärkt att lämna bort nötsmöret, kolan blir väldigt god i alla fall!

chokladkola2

Surisar

Gillar ni sura godisar men vill undvika socker och läskiga tillsatsämnen? Då har jag ett hett tips!
Gör dessa istället!

surisar1

2 dl torkade aprikoser (jag använde ekologiska)
2 msk kokosolja med neutral smak
Skal från 1-2 (ekologiska) citroner + 3 msk saft av citronen
Mixa samman alla ingredienser till en slät massa. Hur mycket skal av citronerna du använder beror på hur sura du vill ha godisarna. Tryck ut massan i en form och ställ in i frysen. Skär efter några timmar ut bitar.
Jag provade dessutom tillsätta 0,5 msk lakritspulver till en del av massan, det smakade precis som citronlakritsremmar man brukade köpa på marknader förr. Detta är något man kunde få köpa från mitt café 🙂
(Receptet hittade jag i boken ”smarta sötsaker” av Ulrika Hoffer)

surisar2

 

 

Annons